1. Gassvett i bobil, campingvogn, hytter og båt
De fleste campingvogner, båter og bobiler, samt eldre hytter har gassanlegg for både koking og varme. En super løsning så lenge man tar sikkerhetsforbehold og sørger for at alarmer gir varsel dersom noe går galt.
Det er i hovedsak tre farer man beskytter seg mot ved bruk av gass.
- Oksygenmangel dersom noen skulle forsøke å injisere narkosegass mens du sover.
- Brennbare gasser dersom propanflasker, slanger eller koblinger lekker
- CO dersom varmeanlegget produserer kullos som følge av ufullstendig forbrenning. Dette skjer over tid, og er noe du bør være obs på dersom du bruker varmeanlegg om natten.
Selv om mange campingvogner, bobiler og båter har gassalarm installert, er det ikke sikkert at den gir varsel for alle disse 3 farene. Du bør derfor sjekke at du har varsler for alle 3 farene, at eventuelle batterier er skiftet og at anlegget virker som det skal. Fastmontert gassanlegg til camping og båt får kjøpt i butikker som selger camping- og båtutstyr.
Dersom du ønsker en ekstra trygghet mot gassfarer, kan en bærbar 4-gassvarsler være løsningen. En bærbar måler er batteridrevet og plasseres der du frykter det vil være eksponering. Varsleren lades ved behov.
Dersom du ønsker en slik trygghet, kan du leie en gassvarsler fra vårt utstyrslager. Sommermånedene er vanligvis ganske rolige på utleie, og vi mener at utstyret heller kan bidra til å øke sikkerheten på ferie hos våre kunder, enn å samle støv i våre lagerhyller. Vi åpner derfor for leie av gassvarslere til private i sommer.
2. Tunellsikkerhet
Vakker natur med fjell og fjorder har gitt oss noen veimessige utfordringer. Norge, og vestlandet spesielt, har mange, lange tunellstrekk. Ved brann er det essensielt å komme seg ut eller til nærmeste nødrom. Planlegger du bil- eler campingferie langs veistrekk med mange tuneller, anbefaler vi å ha en fluktmaske for tunellbrann i beredskap under bilsetet.
3. Sikker bruk av gassgrill
Før årets grillsesong setter i gang for fullt, trenger grillen litt ettersyn.
Gasslangen er «ferskvare» og blir tørr og morken etter en tids bruk. Vi har tidligere skrevet en artikkel om hvordan du vedlikeholder gassgrill og gassanlegget.
Les også gassvettreglene fra DSB ( Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap)